top of page
Zoeken

Hoe koffie je darm- en hormoonhuishouding beïnvloedt

Koffie, de gemiddelde Nederlander kan niet zonder en start zijn of haar dag met dit zwarte mengsel en barrista's zijn niet aan te slepen met de grote vraag naar latte macchiato's en haver cappuchino's. En ja, er zijn inderdaad gezondheidsvoordelen te benoemen van koffie zoals dat het anti-oxidanten en polyfenoten bevat, welke je cellen beschermen tegen schade en welke zouden zelfs ontstekingsremmend kunnen werken.


Zelf ben ik een tijd terug gestopt met het drinken van caffeine. Al dronk ik maar 2 koppen koffie per dag, ik had het gevoel hier toch wat onrustig van te worden en was benieuwd wat het met mij zou doen als ik hier helemaal mee zou stoppen. De eerste week miste ik het koffie moment heel erg, en toch ook wel de caffeine, de alertheid. Na een week was het gemis van de alertheid wel weg en voelde ik mij gedurende de dag veel stabieler, rustiger en helderder. En nu mis ik de caffeine helemaal niet meer en is het opgejaagde gevoel wat ik wel eens kon hebben verdwenen. Ik ben me meer gaan verdiepen in het effect van caffeine, en alhoewel er veel tegenstrijdige berichten over te vinden zijn, vind ik het goed om de invloed op je darm- en hormoonhuishouding hier wat meer toe te lichten. Koffie heeft nl meer invloed op je systemen dan je wellicht denkt...


De caffeine in koffie zorgt ervoor dat je een flinke oppepper krijgt. Caffeine blokkeert nl de adenosine receptor in je brein, deze neurotransmitter zorgt voor een vertragend en remmend effect in je lichaam, en dat je slaap wordt herkend. Door deze te blokkeren maskeert het dus ons gevoel van slaperigheid en kun je nog even door. De piek na koffie zit op ongeveer een uur, dan heb je het meest effect, en na ongeveer 6u zit je op de half waarde. Na 10 uur is het zo goed als uit je lichaam. Hoe meer caffeine je consumeert, hoe sterker het effect is is op deze halfwaarde tijd. Dit, terwijl je slaap- en rust behoefte zich ondertussen wel aan het opbouwen is, zonder dat je dit voelt. Ook worden er meer adenosine receptoren aangemaakt, want je lichaam wil niet dat je zo door gaat en gewoon je rust pakt. Hierdoor daalt je gehele energie over het geheel sneller ,en grijp je nog sneller naar koffie. Heel geniepig is dit stofje dus! Hoe meer koffie je drinkt, hoe minder gevoelig je hiervoor dus wordt.
Caffeine heeft ook invloed op ons stress systeem en zorgt dat ons stress hormoon cortisol wordt aangemaakt. Ervaar je (al langere tijd) stress, dan zorgt caffeine voor extra belasting van je stress systeem. Als je stress systeem goed werkt, dan ga je na een piek ontspannen, en kan je lichaam herstellen. Maar wanneer cortisol hoog blijft (wat in deze snelle wereld nogal regelmatig gebeurt), dan heeft dit invloed op alle andere hormonen in je lichaam. Het neemt hiermee als het ware je hele hormonale systeem over en voorkomt dat deze nog goed hun werk kunnen doen. Zowel je bloedsuikerspiegel als je bloeddruk gaan stijgen en je immuunsysteem wordt steeds zwakker. Het kan PMS achtige klachten, oestrogeen dominantie en nachtzweten verergeren. Op lange termijn kan dit oa leiden tot een verminderde vruchtbaarheid, burn-out en miskramen.
Daarnaast kan koffie, met name bij vrouwen, ook je spijsvertering vertragen en daarmee voorkomen dat belangrijke vitamines en mineralen worden opgenomen. Heb je na het eten een kopje koffie gedronken en voelt je maag onrustig of heb je daarna een opgeblazen buik. Dan zou het wel eens kunnen zijn dat koffie bij jouw niet goed valt en dus een negatief effect heeft op je spijsvertering. En je kunt je voorstellen dat dit veel impact heeft. Ook kan het bij gevoelige darmen je darmslijmvlies irriteren.
Zoals ik begon met dit artikel is koffie niet alleen maar slecht, en het verschilt per persoon of het wel of niet goed voor je is en uiteraard ook hoeveel je drinkt. Maar heb je al een hormonale disbalans of gevoelige darmen en spijsvertering, of ben je al gestresst, laat dit dan eens een tijdje staan, en ervaar wat dit met je doet. Ook al drink je maar 1 of 2 kopjes.

bottom of page